sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Comportamentul unui dihor care musca

Majoritatea dihorilor sunt prietenosi si draguti, dar unii pot enerva oamenii pentru ca musca. Dezvata-l de acest obicei prost, fara a fi brutal. In cele din urma, cu multa rabdare, vei reusi sa-l inveti sa aiba un alt tip de comportament atunci cand vrea sa-ti atraga atentia.

Obiceiul de a musca

Toate animalele musca din foarte multe motive, care pot fi parte a unui comportament normal. Muscarea poate fi utilizata ca forma de comunicare, de ingrijire, ca proces de socializare, masura disciplinara, actiune de aparare sau pentru a vana. Muscatura poate fi blanda (o usoara ciupitura cu dintii) sau severa (strapunge adanc zona, care sangeaza abundent).

dihor care musca
Dihor
Unele animale e posibil sa muste, altele nu; aceasta depinde nu numai de specie, ci si de personalitatea animalului si de mediul in care se afla. Un dihor ingrijit corespunzator este la fel de docil ca si orice alt animal de companie.
Daca ai un dihor care musca, trebuie sa afli motivele. Acest lucru poate fi facut prin observarea atenta a comportamentului sau, prin intelegerea istoriei sale, a trecutului sau.
Nu dihorul care musca trebuie invatat sau dresat, ci omul care il ingrijeste.

Muscatura de dihor

Uneori muscatura usoara este normala, dar si aceasta trebuie descurajata. Dihorii isi folosesc gura nu doar pentru a manca, pentru a comunica sau ca mod de aparare, ci si pentru a cerceta mediul inconjurator. Animalul trebuie invatat, de preferinta cand este pui, care sunt limitele de acceptabilitate ale muscaturilor.
Majoritatea dihorilor musca daca o cerere anterioara este ignorata. Puii obisnuiesc sa muste, ca o invitatie la joaca. Trebuie invatati cu grija ca muscarea unui om nu este un comportament social acceptat. Puii care te apuca intre dinti si nu sunt invatati sa nu mai faca acest lucru, pot musca rau atunci cand vor creste.

Idei de dresaj

Cum corectezi muscatura normala? Invata-ti animalul de companie ca acest comportament nu este binevenit. Ia-l in brate, spune-i tare „Nu" si pune-l jos. Asigura-te ca folosesti mereu aceleasi cuvinte si sunete cand ii faci corectia; astfel, dihorul va asocia sunetele pe care le scoti cu actiunea facuta de el. Daca va continua cu acest comportament incorect, pedepseste-l timp de cinci minute: lasa-l sa stea intr-o cusca mica de calatorie (un timp mai indelungat nu-i va ajuta pe dihori sa inteleaga ca au gresit procedand asa cum au facut-o).

dihor agresiv
Dihor alb
Pe durata pedepsei nu e bine sa-l pui in cusca lui, unde sta de obicei. Acest loc trebuie asociat cu binele, nu cu pedeapsa. De asemenea, daca folosesti cusca unde il cresti pentru a-l pedepsi, el poate sa ajunga la concluzia ca, daca doreste sa intre in cusca lui, e bine sa te muste.
Daca dihorul sare la picior sa te muste, trage-l complet in afara razei sale de actiune. Nu iti misca piciorul doar cativa centimetri. Daca umbli, paseste deasupra sa si misca-te repede. Daca stai jos, ridica-ti laba piciorului si pune-l sub gamba. Ridica dihorul, intoarce-l in alta directie si pune-l jos.
O alternativa mai severa este sa iei animalul de ceafa, prin strangerea usoara a pielii de pe spate in zona gatului, si sa-l ridici. Tine-l asa, sustinandu-i picioarele din spate si greutatea corporala, pana se calmeaza.
In sfarsit, o serie de solutii mai dure includ sa-i sufli in fata, presarea (nu ciupirea) urechii dihorului intre degetului tau mare si aratator sau tragerea usoara a mustatilor. Majoritatii dihorilor urasc acest tratament si vor invata ca nu au voie sa muste. Aceste solutii fizice ar trebui folosite numai daca ai avut esec cu celelalte, cum sunt corectiile verbale si pedepsele.
Niciodata sa nu folosesti metode de pedeapsa care implica durere, cum ar fi sa-l plesnesti peste nas, lovitura cu pumnul, piscatura sau loviturile pe spate. Dihorul va musca mai tare data viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu